Stánky se připravují

Co ještě nevíte o IPE

IPE ve světě nazývají také brazilský ořech, Lapacho, Amapa, Cortez, železné dřevo. Tato jména plně reflektují původ dřeviny, její tvrdost, stálost a unikátní vlastnosti. Nejznámější ze zmíněných názvů je Lapacho, jehož jméno jste zřejmě zachytili v souvislostech s léčivým čajem.

IPE pochází z Centrální a Jižní Ameriky. Tento strom roste zejména v Brazílii, Peru a Bolívii. Pochází z rodu dřevin Tabebuja, které jsou typické pro nižší nadmořské výšky. IPE dorůstá až do výšky 30 metrů. Strom často roste na březích řek, v bažinách, v záplavových oblastech a na vrcholech hřebenů hor. Strom mívá velmi hrubý, několikametrový kmen. Právě díky hrubému kmeni jsou desky z této dřeviny různobarevné – od tmavě hnědé, přes červenou, až po zelený odstín.

IPE se používá také v medicině

IPE je známé hlavně svými vlastnostmi, pro které je velmi oblíbené v dřevozpracujícím průmyslu. Již méně známé, ale neméně podstatné jsou jeho léčivé vlastnosti a použití v tradiční medicíně.

Kůra:

V tradiční medicíně se kůra používá k léčbě horečky, nachlazení a respiračních onemocnění.

Listy:

Z listů se připravuje čaj, který má protizánětlivé účinky a účinkuje také jako analgetikum proti bolesti.

Květy:

Jemně zbarvené kvítky se používají v tradiční medicíně například k léčbě bolestí hlavy či poruch nervového systému.

Extrémní trvanlivost


IPE je dřevo s výjimečnými vlastnostmi. Asi největší předností je jeho extrémní trvanlivost. Bez nějaké výrazné údržby toto dřevo přežije v exteriéru i 40 let. Při pravidelné péči vydrží ovšem ještě déle. Dalo by se konstatovat, že toto dřevo má schopnost vás i přežít :)

Výjimečná odolnost


Má nejvyšší třídu tvrdosti. Patří mezi dřeviny s nejvyšší hustotou. Terasová prkna z IPE jsou velmi odolná proti napadení houbami a hmyzem, včetně termitů.

Žáruvzdornost

Terasová prkna jsou charakteristická také neobyčejnou odolností vůči ohni. Z tohoto hlediska má podle amerických norem třídu A-1, stejnou jako zbrojařská ocel.

Unikátní struktura a kresba dřeva


Má nádhernou kresbu dřeva, přičemž nemá téměř žádné otvory po škůdcích. Dřevo sesychá jen minimálně. Terasová prkna jsou přírodní, hluboké barvy od olivově-hnědé po černo-hnědou, často se světlejšími nebo tmavšími pásy. Dost často získává tmavě červený odstín, se kterým se člověk nesetká u jiných dřevin stromů z oblasti mírného pásma.

IPE je na seznamu ohrožených druhů


Výrobky z dřevin IPE se dostaly do kategorie CITES Appendix II. Od 30.11.2024 se tato dřevina sice může dále těžit a exportovat, ale její těžba a export bude podléhat přísným opatřením. V praxi se to odráží ve zvýšené ceně a v prodloužení dodávek. Více o tomto tématu píšeme v blogu IPE a CUMARU je na seznamu ohrožených druhů.

V DLH Hrdina spol. s.r.o. jsou produkty dostupné pouze z ekologického lesního hospodářství. Jsme importér terasových prken z exotického dřeva, přičemž terasová prkna z dřeviny IPE jsou vždy dostupné skladem.

Jelikož slavíme 10 let připravili jsme  výjimečnými slevami pro zákazníky, vybrané terasová prkna IPE dostanete u nás momentálně se slevou. Sleva platí jen do vyprodání zásob.

Zpět do obchodu